|
Ei ole kaotanud, mul on ka selliseid asju, mis ikka veel mulle suuremad, ilusamad ja kuldsemad paistavad kui teistele, kes vaatama sattunud. Ning põhjust tuleb otsida ikka lapsepõlvest, kus Muinasjutt paiga üle maalis. Vahel tundub küll, et kõik on... pisikesem. Aga mitte halvas mõttes. Kodumaja tagumise aiasopi muinasjutuliste sammaldunud kivirahnudega kaskedealune sillaga pink jõe, vabandust kraavi taga on ikka sama müstiliselõhnaline koht kui varem. Väiksem on ja nagu postkaardi peal selletõttu, või mängutoosi sees. Aga sama ilus ja kes saaks vaielda, et kaskede varasadanud lehed rohelisel taustal natuke kuldrahade moodi on? Ning mis siis, et ma praegu tean, maakividest müüri taga olevat pelgalt mahajäetud soolaladu, kui selle ees istuda, võib kerge vaevaga unustada, et ma ei istu oma lossi ees. See paneb ilmselt paika mingisugused ideaalid ja eelistused. Samasugust hubast nurgakest tahaks oma täiskasvanueluski omada, kuigi tõeluses pole mõnikord ei aeda ega maja, kraavist või jõest rääkimata.
Üks asi on siiski väikeseks jäänud. Soo, kus me lapsena mängisime, on ära kuivendatud ning temast üle võib joosta veerand tunniga. Seal on tänavad, postid. Vana Saepurutee on mingi hale maha jäetud rada ning meie lepassaared ja kuusehütid ei paista enam nii võimsad, kui nad olid meile lapsena. Ma võrdleks: Kassinurmet teate? Mitte midagi sarnast. Seetähendab, kunagi oli sarnane. Minimäed ja minijõed (no lapsele on kaks, kolm meetrit lai magistraalkraav ikka Võhandu eest väljas, kui mitte Emajõgi), metsasalud, tasandikud, hobuste koplid, hütid, kummuli kukkunud kuuse juurtest ehitatud paarismaja poistele ja tüdrukutele - ma vaatasin, need on alles! Vanasti võis sinna ära mahutada mitu sõjaväge, nii et üksteise plaane pealt kuulata oli kenakesti raske ning manöövreid tehes võis lõunale mineku unustada. Mahtus üksteist ära kaotama. Nüüd... Jah, need kohad on alles ning onnid niisamuti, aga luitunud. Võib-olla kuivendamise süü? Täiskasvanud selle sõna kuivikulikeimas tähenduses on paiga üle võtnud ning muinasjutt sinna ei mahu.
_________________ Ehk küll surnud tähe haual on jälle rahu, kantakse igasse ilmanurka sõnum tema hävingust!
|